ТРАДИЦИОНАЛНА ПРОСЛАВА НА БОГОЈАВЛЕНИЕ-ВОДИЦИ ВО КРИВА ПАЛАНКА

Чествувањето на големиот христијански празник Богојавление-Водици започнува со света божествена литу

08 Jun 2020

Традиционалното прославување на ,,Водици" (Богојавление) е поврзано со деност на крштевањето на Исус во водите на реката Јордан. Ова христијанска традиција е посветена на светата тајна- крштевањето со која човекот влегува во верата, затоа на тој ден се спуштаат (фрлаат) свети крстови во реките и езерата а според верувањата оние кои што први ќе го фатат светиот крст ќе ги следи чична среќа и напредок во семејството. 

Лицето кое ќе го фати крстот во водите на Крива Река од страна на организаторот, општина Крива Паланка и од спонзорите добива вредни награди. Потоа ,,среќникот" со своите другари ги посетува сите населби во градот за да пренесе благослов во домовите на своите сограѓани.

На ,,Водици" се послужуваат топли напитоци и пивтии. Манифестацијата започнува со свечена литургија во цркавата св.Димитрија, потоа сите се упатуваат кон водите на Крива Река (Шанин Мост) , плато пред Градскиот Музеј и градскиот плоштад. Секоја година ,,Водици" се одржува на 19-ти Јануари во 9 часот.


Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

17 Јануари 2017

Lorem ipsum dolor sit amet

consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Lorem ipsum dolor sit amet

consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Lorem ipsum dolor sit amet

consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Lorem ipsum dolor sit amet

consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.