БАДНИКОВА ПРОСЛАВА

На централниот градски плоштад во Крива Паланка секоја година се одржува традиционалната Бадникова п

08 Jun 2020

Со организираното прославување на Бадник кривопаланчани ги негуваат обичаите и народните традиции поврзани со божиќните бдеења во пресрет на христовото раѓање - Божиќ.

Место на одржување - Градски плоштад Крива Паланка.

Манифестацијата вообичаено започнува во попладневните часови  на 6ти Јануари. Во присуство на свештенослужителите од МПЦ се врши примопредавање на кумството на манифестацијата и се делат бадникови гранчиња симболот на животот и вечната среќа. Според народните верувања, праведниот Јосиф токму со дабови гранчиња запалил оган за да ги стопли штотуку родениот Исус и неговата мајка Марија.

На манифестацијата се послужува традиционална храна, чај, топло вино и греана ракија.


Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

17 Јануари 2017

Lorem ipsum dolor sit amet

consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Lorem ipsum dolor sit amet

consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Lorem ipsum dolor sit amet

consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Lorem ipsum dolor sit amet

consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.